Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter
  • Ονοματεπώνυμο: Ιωάννης Αγγελικούσης
  • Iδιότητα: Επίτιμος Διδάκτορας
  • Tμήμα: Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών
Τον Μάρτιο του 2020, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών εισηγήθηκε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιώς την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος στον Ιωάννη Αγγελικούση, ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτιλίας, την οποία η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποδέχθηκε ομοφώνως. Οι περιορισμοί στις εκδηλώσεις, λόγω της πανδημίας, και ο αιφνίδιος θάνατος του Ιωάννη Αγγελικούση (10/4/2021), δεν επέτρεψαν την διοργάνωση της τελετής απονομής.

 Ο Ιωάννης Αγγελικούσης αντιμετωπίστηκε ως ηγετική μορφή από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς, οι επιχειρηματικές κινήσεις του υπήρξαν, κατά κανόνα, ιδιαίτερα επιτυχημένες. Στα στοιχεία της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση των πρωτοποριακών και καινοτόμων κινήσεων του, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονταν:

  • Έμφαση στην ποιότητα διαχείρισης, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, με στόλο υψηλών προδιαγραφών, νέας ναυπήγησης, την ανάπτυξη αντίστοιχων συστημάτων διοίκησης και την πιστοποίησή τους από αναγνωρισμένους νηογνώμονες. Πρέπει να τονιστεί ότι διαχρονικά, για την επέκταση του στόλου των εταιρειών του Ομίλου ο Ι. Αγγελικούσης επέλεγε τη ναυπήγηση πλοίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στα ναυπηγεία Daewoo της Κορέας έχουν ναυπηγηθεί για τις εταιρείες του περισσότερα από 100 πλοία.
  • Υποστήριξη της ελληνικής σημαίας. Σχεδόν το σύνολο των πλοίων του στόλου του είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, παραμένοντας σταθερά η εταιρεία με τον μεγαλύτερο, υπό την ελληνική σημαία, στόλο.
  • Έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα τόσο στα πλοία, όσο και στα γραφεία της επιχείρησης, με σταθερή επιδίωξη τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαίδευσής του.
  • Πίστη στους Έλληνες ναυτικούς, τους οποίους θεωρούσε καθοριστικό παράγοντα της αυξημένης απόδοσης του στόλου του. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή στελεχών για τα γραφεία και τις εταιρείες του Ομίλου για το τμήμα διαχείρισης των πλοίων, γίνεται πάντα από αξιωματικούς που έχουν υπηρετήσει στα πλοία του Ομίλου.
  • Υποστήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Όμιλος Αγγελικούση αποτελεί σταθερά τον μεγαλύτερο υποστηρικτή των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, αφού, μεγάλος αριθμός σπουδαστών εκτελεί τα εκπαιδευτικά ταξίδια στα πλοία του.
  • Η πρωτοπόρος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κίνηση για την εισαγωγή της εταιρείας Anangel American Shipholding στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και η επιλογή του, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αντίθετα από την τάση της εποχής, για την έξοδό της από το χρηματιστήριο και τη διατήρηση του οικογενειακού χαρακτήρα στον Όμιλο.