Δείτε τον Κανονισμό σε μορφή PDF
Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Άρθρο 1
Γενικές Διατάξεις
1. Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών (ΠΔΣ), σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού και τις διατάξεις του ν. 4957/2022 (Α΄ 141).
2. Στον παρόντα Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών αποτυπώνονται η δομή και οι κανόνες λειτουργίας του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Άρθρο 2
Οργάνωση Διδακτορικών Σπουδών
1. Οι Διδακτορικές Σπουδές αποβλέπουν στη δημιουργία υψηλής ποιότητας επιστημονικής έρευνας όπως επίσης και στη δημιουργία επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης της έρευνας και των εφαρμογών. Οι απόφοιτοι του προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συγχρόνως, το πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών αποτελεί για το Τμήμα πηγή ακαδημαϊκού κύρους και διεθνούς διάκρισης και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ερευνητικής παραγωγής, με έμφαση στην εκπόνηση των επιστημονικών εργασιών που συντελούνται στο πλαίσιό του.
2. Το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος μετά από την εκπόνηση και επιτυχή υποστήριξη διδακτορικής διατριβής σε αντικείμενο που σχετίζεται με την επιστημονική περιοχή του Τμήματος. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διδακτορικών σπουδών οδηγεί σε τίτλο σπουδών επιπέδου οκτώ(8) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων(EQF) σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020.
3. Το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών δύναται να περιλαμβάνει αυτοτελές πρόγραμμα μαθημάτων διδακτορικών σπουδών, το οποίο συνίσταται στην παρακολούθηση και επιτυχή περάτωση ολοκληρωμένου
κύκλου μαθημάτων ή άλλων εκπαιδευτικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων, που αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System – ECTS).
4. Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών δύναται να οργανώσει πρόγραμμα σπουδών τρίτου κύκλου για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με συνεπίβλεψη σε συνεργασία με ένα (1) ή περισσότερα Τμήματα του
ίδιου ή άλλου ΑΕΙ της ημεδαπής, Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, την Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και με Ιδρύματα της αλλοδαπής.
5. Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών δύναται επίσης να οργανώσει πρόγραμμα σπουδών τρίτου κύκλου σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 4957/2022 (Βιομηχανικά Διδακτορικά). Συγκεκριμένα, υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών, σύμφωνα με το άρθρο 92 του ν. 4957/2022, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία, που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή, η οποία αφορά στη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Άρθρο 3
Όργανα – Διοικητική Υποστήριξη
1. Αρμόδια όργανα για την ίδρυση και τη λειτουργία των Διδακτορικών Σπουδών είναι η Σύγκλητος και η Συνέλευση του Τμήματος.
2. Η Γραμματεία του Τμήματος υποστηρίζει γραμματειακά και διοικητικά τις διδακτορικές σπουδές (προκήρυξη, εγγραφές, τήρηση αρχείου κ.ά.).
Άρθρο 4
Τυπικά Προσόντα Υποψηφίων στα Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο Τμήμα έχουν όσοι/ες πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Είναι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Ή
2. Είναι απόφοιτοι προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS).
3. Έχουν επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας πιστοποιημένη όπως ο νόμος ορίζει ή πλήρεις σπουδές σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο σε αγγλόφωνο ίδρυμα της αλλοδαπής.
Άρθρο 5
Διαδικασία προκήρυξης και επιλογής υποψηφίων διδακτόρων
Μετά από αίτημα υποψηφίου και εφόσον αξιολογηθεί και προκριθεί από την Συνέλευση του Τμήματος είναι δυνατή η επιλογή του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού. Η διοικητική υποστήριξη των Διδακτορικών Σπουδών γίνεται από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Στην αίτηση αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος, η προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης και συγγραφής -η οποία μπορεί να είναι ελληνική ή αγγλική, καθώς και ο προτεινόμενος ως επιβλέπων της Διδακτορικής Διατριβής, ο οποίος ανήκει σε όσους έχουν δικαίωμα επίβλεψης Διδακτορικής Διατριβής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο. Η αίτηση συνοδεύεται από τα παρακάτω απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ (Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής.
2. Αντίγραφο Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΑΕΙ (Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής, καθώς και την αντίστοιχη αναλυτική βαθμολογία.
3. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
4. Προσχέδιο Διδακτορικής Διατριβής.
5. Ανάλυση ερευνητικών ενδιαφερόντων.
6. Πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Εφόσον γνωρίζει και άλλη γλώσσα να προσκομισθεί το σχετικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
7. Δύο συστατικές επιστολές κατά προτίμηση από μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, σε φάκελο κλειστό από τον συστήνοντα.
8. Αντίγραφα εργασιών που έχουν εκπονηθεί σε προηγούμενα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (αν υπάρχουν).
9. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν εκπονεί ταυτόχρονα σπουδές 3ου κύκλου σε άλλο ΑΕΙ της χώρας ή του εξωτερικού.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ
H Συνέλευση του Τμήματος, με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, ορίζει τριμελή Επιτροπή από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, ανά κατηγορία αιτήσεων: Η κάθε Επιτροπή εξετάζει τις υποβληθείσες αιτήσεις και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα και καλεί σε συνέντευξη τον υποψήφιο. Κατόπιν, η κάθε Επιτροπή υποβάλει στη Συνέλευση
του Τμήματος εισήγηση με αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους ο υποψήφιος πληροί ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει δεκτός. Επιπρόσθετα, προτείνει τον επιβλέποντα, ακόμη και αν αυτός δεν έχει προταθεί από τον υποψήφιο, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η συνάφεια και η συναίνεση του και το θεματικό αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής. Σε κάθε περίπτωση το θέμα ανάγεται στην αρμοδιότητα της Συνέλευσης του Τμήματος.
Η Συνέλευση του Τμήματος, συνεκτιμώντας το υπόμνημα της Επιτροπής, εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του υποψηφίου. Στην εγκριτική απόφαση της Συνέλευσης ορίζεται και η γλώσσα εκπόνησης και συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής. Στην ίδια απόφαση, η Συνέλευση δύναται να καθορίσει ως προϋπόθεση για την εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής του υποψηφίου, την παράλληλη επιτυχή παρακολούθηση μαθήματος/ων ή άλλες συναφείς με την επιστημονική έρευνα υποχρεώσεις.
Στην περίπτωση που η γλώσσα συγγραφής δεν είναι η ελληνική θα κατατίθεται και περίληψη της διατριβής στα ελληνικά. Αντιστοίχως στην περίπτωση που η γλώσσα συγγραφής είναι η ελληνική θα κατατίθεται και περίληψη της διατριβής στα αγγλικά.
Η Γραμματεία του Τμήματος οφείλει να αναρτήσει στον διαδικτυακό τόπο του οικείου Τμήματος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, το όνομα του Υποψήφιου Διδάκτορα, τον τίτλο και σύντομη περίληψη της Διδακτορικής Διατριβής, το όνομα του επιβλέποντος και των άλλων μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Άρθρο 6
Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής
1. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς ορίζεται η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, μεταξύ των οποίων ορίζεται και ο επιβλέπων. Στη συμβουλευτική επιτροπή δύνανται να συμμετέχουν ως μέλη:
α) Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) κάθε βαθμίδας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς,
β) μέλη Δ.Ε.Π. άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,
γ) Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π.,
δ) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες,
ε) ερευνητές κάθε βαθμίδας που υπηρετούν σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), συμπεριλαμβανομένων της Ακαδημίας Αθηνών, και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) του άρθρου 25 του ν. 4602/2019 (Α΄ 45), ή από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα της αλλοδαπής, εφόσον διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα και ερευνητική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής,
στ) Καθηγητές ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και ερευνητές ερευνητικών οργανισμών της αλλοδαπής.
Ως μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι δυνατόν να ορίζονται και μέλη ΔΕΠ τα οποία τελούν σε άδεια.
2. Τα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής έχουν είτε ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο, είτε ίδιο ή συναφές επιστημονικό έργο με την προς εκπόνηση διδακτορική διατριβή. Ο αριθμός των αφυπηρετησάντων Μελών Δ.Ε.Π. που συμμετέχουν ως μέλη στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή δεν δύναται να υπερβαίνει τον έναν (1). Η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή είναι αρμόδια για την υποστήριξη του υποψήφιου διδάκτορα κατά τη διαδικασία εκπόνησης και συγγραφής της διδακτορικής διατριβής και την παρακολούθηση της προόδου της.
Ο επιβλέπων και τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής δεν δικαιούνται αμοιβής ή άλλης αποζημίωσης για την υποστήριξη της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
Στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τις τρεις πρώτες βαθμίδες του Τμήματος.
Το ανώτατο όριο επίβλεψης Διδακτορικών Διατριβών ανά μέλος Δ.Ε.Π. ως Επιβλέπων Καθηγητής δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό πέντε (5). Οι περιπτώσεις συνεπίβλεψης Διδακτορικών Διατριβών δεν θα προσμετρώνται στο σύνολο.
Ο επιβλέπων Καθηγητής καθοδηγεί και υποστηρίζει την έρευνα του υποψηφίου διδάκτορα. Η λειτουργία της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι σημαντική, αλλά δεν υποκαθιστά τον ιδιαίτερο ρόλο του επιβλέποντος Καθηγητή, του οποίου η εμπλοκή στην επιβλεπόμενη έρευνα είναι κρίσιμη. Ειδικότερα, η άμεση συνεργασία επιβλέποντος και υποψηφίου διδάκτορα πρέπει να είναι τακτική και συνεχής.
Αν για οποιονδήποτε λόγο ο επιβλέπων ή κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής εκλείψει ή διαπιστωμένα αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Συνέλευση του Τμήματος, εκτιμώντας τις περιστάσεις, αναθέτει σε άλλον την επίβλεψη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, κατόπιν αίτησης επιβλέ-ποντος, του μέλους της επιτροπής ή του υποψήφιου διδάκτορα και σύμφωνης γνώμης του νέου προτεινόμενου επιβλέποντος. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα από τα άλλα δύο (2) μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής αναλαμβάνουν χρέη επιβλέποντος, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του μέγιστου αριθμού υποψήφιων διδακτόρων.
Αν ο αρχικός επιβλέπων μετακινηθεί σε άλλο Α.Ε.Ι. ή Τμήμα Α.Ε.Ι. ή συνταξιοδοτηθεί, εφ’ όσον συναινεί συνεχίζει να τελεί χρέη επιβλέποντος των Διδακτορικών Διατριβών που έχει αναλάβει, και ο τίτλος απονέμεται από το Α.Ε.Ι., στο οποίο ανήκει το Τμήμα, όπου ξεκίνησε η εκπόνηση της Διδακτορικής Διατριβής.
Ο επιβλέπων Καθηγητής (ΕΚ) υποχρεούται να συνδράμει συμβουλευτικά τον Υ.Δ. στην υλοποίηση του έργου του αναγνωρίζοντας και επισημαίνοντας σαφώς όμως ότι το διδακτορικό από τη φύση του είναι πλήρης και αποκλειστική ευθύνη του Υ.Δ. και ο ΕΚ έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο σε αυτήν. Ειδικότερα ο Επιβλέπων Καθηγητής:
- συναντά τον υποψήφιο διδάκτορα σε τακτά χρονικά διαστήματα που πάντως δεν θα υπερβαίνουν τον ημερολογιακό μήνα κατ’ ελάχιστον,
- διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο και συμβουλεύει τον υποψήφιο διδάκτορα στην επιλογή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται,
- εκφράζει την άποψη του και παράσχει βοήθεια στο σχεδιασμό του ερευνητικού προγράμματος,
- σχολιάζει γραπτές εργασίες του υποψήφιου διδάκτορα που σχετίζονται με την εκπόνηση της διατριβής,
- ελέγχει αν η διδακτορική διατριβή πληροί τα ορισθέντα κριτήρια που ορίζονται από τον παρόντα κανονισμό, όσον αφορά τη δομή και το περιεχόμενο της διδακτορικής διατριβής,
- καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε ο υποψήφιος διδάκτορας να καταθέσει την διατριβή του εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων,
- υποβάλλει στη Συνέλευση τις ετήσιες εκθέσεις προόδου του ΥΔ σε συνεργασία με τα άλλα δύο μέλη της Σ.Ε. και τον υποψήφιο διδάκτορα. Σε περίπτωση αρνητικής έκθεσης προόδου, η Συνέλευση αποφασίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνέχισης της Δ.Δ. ή την διακοπή της λόγω τεκμηριωμένης υπαιτιότητας του υποψηφίου διδάκτορα.
Άρθρο 7
Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με συνεπίβλεψη
Στο πλαίσιο προγράμματος τρίτου κύκλου σπουδών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών δύναται να οργανώσει πρόγραμμα σπουδών τρίτου κύκλου για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με συνεπίβλεψη σε συνεργασία με ένα (1) ή περισσότερα Τμήματα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ της ημεδαπής, Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,
ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, την Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών είναι δυνατό επίσης να συνεργάζεται με Ιδρύματα της αλλοδαπής για την εκπόνηση διατριβών με συνεπίβλεψη. Μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων, καταρτίζεται Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας (ΕΠΣ), το οποίο εγκρίνεται από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων και τα όργανα διοίκησης των άλλων φορέων.
Δεν επιτρέπεται η σύμπραξη με εκπαιδευτικούς φορείς μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης του ν. 3696/2008 (Α΄ 177).
Άρθρο 8
Βιομηχανικά διδακτορικά
Οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή, η οποία αφορά στη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών. Η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν (1) εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και στην επταμελή εξεταστική επιτροπή, εκφράζοντας τις απόψεις του.
Με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα, το οποίο εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην επιχείρηση ή τη βιομηχανία και την εξαγωγή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι., αν η έρευνα διεξάγεται εντός του Α.Ε.Ι., τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού
Μεταφοράς Τεχνολογίας, επί του έργου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ο υποψήφιος διδάκτορας δύναται να διεξάγει, εν όλω ή εν μέρει, την ερευνητική του δραστηριότητα σε χώρους της επιχείρησης ή βιομηχανίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται η υποστήριξη και η καθοδήγηση από τον επιβλέποντα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Α.Ε.Ι. και του εσωτερικού κανονισμού του προγράμματος σπουδών.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες του παρόντος έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής προόδων που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. και τον εσωτερικό κανονισμό του προγράμματος.
Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή, δύναται να χρηματοδοτούν, εν μέρει ή εν όλω, την εκπόνηση του ως άνω βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου/προγράμματος καθορίζεται με το ως άνω πρωτόκολλο συνεργασίας.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εκπονούν βιομηχανικά διδακτορικά, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ασφαλίζονται με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 69 ν. 4957/2022. Η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών βαρύνει τη συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία, εκτός εάν η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χρηματοδοτείται μέσω της επιχείρησης ή της βιομηχανίας για την εκτέλεση έργου / προγράμματος μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές δύνανται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του χρηματοδοτούμενου έργου / προγράμματος του Ε.Λ.Κ.Ε. Υπόχρεος για την τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και την καταβολή εισφορών παραμένει η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία.
Η εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σύμφωνα με το παρόν άρθρο δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, που εδρεύουν ή λειτουργούν παράρτημα στην ημεδαπή.
Άρθρο 9
Ελάχιστη διάρκεια
Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρία (3) και μεγαλύτερη από έξι (6) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ειδική εξαίρεση για την παράταση του τυπικά ανώτατου αυτού χρονικού ορίου των έξι (6) ημερολογιακών ετών μπορεί να δοθεί από την Συνέλευση, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου υποψήφιου διδάκτορα και σύμφωνης γνώμης της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής για σπουδαίο λόγο. Στην αίτηση επισυνάπτονται τα σχετικά δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την ανάγκη παράτασης της φοίτησης. Η μέγιστη διάρκεια της παράτασης είναι δύο (2) ημερολογιακά έτη. Μετά την λήξη της παράτασης αυτής, ο υποψήφιος διδάκτορας αποχωρεί από το πρόγραμμα και λαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης για το μέρος των σπουδών που έχει περατώσει.
Ο υποψήφιος διδάκτορας δικαιούται να ζητήσει αναστολή σπουδών μία φορά κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο (2) έτη. Η Συνέλευση κρίνει τη σπουδαιότητα των λόγων της αιτούμενης αναστολής και εφ’ όσον γίνουν αποδεκτοί, ο υποψήφιος διδάκτορας μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του μετά το χρονικό
διάστημα της αναστολής, αλλά σύμφωνα με τους ισχύοντες κατά την κατάθεση της αίτησης εκπόνησης όρους.
Αλλαγή τίτλου ή εξειδίκευση τίτλου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος. Αλλαγή θέματος στην υπό εκπόνηση Διδακτορική Διατριβή, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος. Στην περίπτωση κατά την οποία η αλλαγή θέματος οδηγεί σε νέο επιστημονικό πεδίο, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 5 και 6 του παρόντα Κανονισμού.
Άρθρο 10
Δικαιώματα, παροχές και υποχρεώσεις υποψηφίων διδακτόρων
10.1 Δικαιώματα / Παροχές
- Οι Διδακτορικές Σπουδές προσφέρονται δωρεάν.
- Οι υποψήφιοι διδάκτορες από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, διατηρούν πλήρως τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές του β΄ κύκλου σπουδών.
- Επιπλέον, οι υποψήφιοι διδάκτορες διατηρούν δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών μέχρι και πέντε (5) έτη μετά την απονομή του Διδακτο ρικού Διπλώματος.
- Οι ΥΔ δύνανται να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα / προγράμματα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) και να λαμβάνουν υποτροφίες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων, αυτοχρηματοδοτούμενων ή λοιπών έργων / προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση της διδακτορικής τους έρευνας.
- Εφόσον υπάρχει οικονομική δυνατότητα, τα ΠΜΣ επιχορηγούν τη συμμετοχή των υποψηφίων διδακτόρων σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια μετά από απόφαση της συνέλευσης ή της ΕΔΕ στην περίπτωση διατμηματικών ΠΜΣ.
Οι ΥΔ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και όσα ορίζονται στον ΚΔΣ του Τμήματος:
- Έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής μέρους της έρευνάς τους σε άλλο ίδρυμα, ινστιτούτο ή ερευνητικό κέντρο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος μετά από σύμφωνη γνώμη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξοικειωθεί με το διεθνές σύστημα αξιολόγησης και τεκμηρίωσης της επιστημονικής γνώσης.
- Ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε συνέδρια, ημε ρίδες κ.ά. τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή.
10.2. Υποχρεώσεις
- Ο υποψήφιος διδάκτορας έχει υποχρέωση ανανέωσης της εγγραφής του κάθε ακαδημαϊκό έτος.
- Η παραμονή του Υ.Δ. στο πρόγραμμα ανανεώνεται ανά έτος ανάλογα με την πρόοδό του. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου εκάστου έτους ο Υ.Δ. καταθέτει στην ΣΕ του και τον ΕΚ αναλυτική έκθεση προόδου της εργασίας του κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Η κατάθεση της ετήσιας έκθεσης προόδου αποτελεί προϋπόθεση της συνέχισης των σπουδών του Υ.Δ. Η Συμβουλευτική Επιτροπή, συζητάει με τον Υ.Δ. την πρόοδο της εργασίας του και την προγραμματιζόμενη παραπέρα πορεία της, και υποβάλλει, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, την ετήσια έκθεσή της προς τη Συνέλευση η οποία αποφασίζει για τη συνέχεια ή όχι της διατριβής. Στην ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής σημειώνονται εκτός από την πορεία του Υ.Δ. και οι τυχόν παρατηρήσεις και υποδείξεις της προς αυτόν. Η έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής προς τη Συνέλευση κοινοποιείται και στον Υ.Δ. ο οποίος έχει το δικαίωμα να καταθέσει -εφόσον διαφωνεί- δικό του υπόμνημα προς τη Συνέλευση εντός πέντε ημερών από της παραλαβής της έκθεσης της ΣΕ με τις απόψεις του.
- Μέχρι το δεύτερο έτος σπουδών του, ο υποψήφιος διδάκτωρ μπορεί να υποβάλλει στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή εκτενή και λεπτομερή ερευνητική πρόταση, η οποία επεκτείνει, εξειδικεύει, ή αναθεωρεί την αρχική πρόταση, που υπέβαλε κατά την έναρξη των σπουδών.
- Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ο υποψήφιος διδάκτορας ανάλογα με το υπόβαθρό του και εφόσον το εισηγηθεί η τριμελής Συμβουλευτική του Επιτροπή είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς σε έναν ελάχιστο αριθμό δύο (2) μαθημάτων, από τα μαθήματα που προσφέρονται από το Τμήμα ή άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Εάν απαιτηθεί η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων από τον υποψήφιο διδάκτορα, αυτό πρέπει να συμβεί κατά το πρώτο έτος εγγραφής του στο πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.
- Οι διδακτορικοί φοιτητές αναμένεται να απασχολούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του Τμήματος σε θέματα σχετικά με το διδακτορικό τους και μετά από συνεννόηση με τον επιβλέποντα καθηγητή τους.
- Οι Υ.Δ., θα συμμετέχουν σε όλες τις επιτηρήσεις που τους ανατίθενται.
- Οι υποψήφιοι διδάκτορες υποχρεούνται να παρουσιάζουν την πρόοδο της ερευνητικής τους εργασίας σε σεμινάρια που οργανώνονται από το Τμήμα περιοδικά για το σκοπό αυτό.
- Είναι απαραίτητο προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή της διατριβής προς έγκριση στη Συνέλευση, ο Υ.Δ. να έχει τουλάχιστον δύο δημοσιεύσεις αποδεκτές προς δημοσίευση συναφείς του διδακτορικού του σε επιστημονικά περιοδικά κύρους (SCOPUS) εκτός των περιοδικών που εκδίδονται από το Τμήμα ή το πανεπιστήμιο ή ο ΕΚ του είναι εκδότης ή μέλος της εκδοτικής ομάδας και συμμετοχή με εργασίες του σε διεθνούς κύρους συνέδρια πριν την υποβολή του διδακτορικού του στην επταμελή επιτροπή για αξιολόγηση.
- Ο ΥΔ δύναται να παρέχει κατά τις υποδείξεις του επιβλέποντος επικουρικό διδακτικό έργο σύμφωνα με τις ανάγκες των προγραμμάτων πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών του Τμήματος.
- Ο υποψήφιος διδάκτωρ έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα μέρος της έρευνάς του σε Πανεπιστήμιο άλλης χώρας μετά από σύμφωνη γνώμη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Συνέλευσης, προκειμένου να εξοικειωθεί με το διεθνές σύστημα αξιολόγησης και τεκμηρίωσης της επιστημονικής γνώσης.
- Η Διδακτορική Διατριβή και η περίληψή της κατατίθενται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς (σε ηλεκτρονική μορφή) και στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ΕΚΤ.
- Με απόφαση Συνέλευσης του Τμήματος και κοινή απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών μπορεί να ανατίθεται σε υποψήφιους διδάκτορες, η επικουρία μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με ωριαία αντιμισθία, η οποία επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος.
10.3. Η διακοπή της Διατριβής
Η Συνέλευση, μετά από εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή από το πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του υποψηφίου διδάκτορα, του οποίου η πρόοδος κρίνεται ανεπαρκής (Ανεπαρκής πρόοδος του υποψηφίου διδάκτορα, η οποία τεκμηριώνεται με δύο (2) αρνητικές Εκθέσεις Προόδου), ή έχει υποπέσει σε περιπτώσεις παραπτωμάτων όπως αντιγραφής, ανάρμοστης συμπεριφοράς ή συμπεριφοράς που αντιβαίνει στην ακαδημαϊκή δεοντολογία. Στην απόφαση τεκμηριώνονται οι λόγοι διαγραφής. Διαγραφή υποψήφιου διδάκτορα από το πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών μπορεί να γίνει και μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.
Η διακοπή της Διατριβής γίνεται με επίσπευση:
Α. του επιβλέποντος καθηγητή (ΕΚ) ή του Προέδρου του Τμήματος (ΠΤ) που δικαιούται να εισηγηθεί ανά πάσα στιγμή στη Συνέλευση του Τμήματος τη διακοπή της διαδικασίας εκπόνησης διατριβής του Υ.Δ.
Β. της Συμβουλευτικής Επιτροπής που δικαιούται να εισηγηθεί ανά πάσα στιγμή στη Συνέλευση του Τμήματος τη διακοπή της διαδικασίας εκπόνησης διατριβής του Υ.Δ. όταν ο Υ.Δ. δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της ή δεν εργάζεται ικανοποιητικά ή δε διαθέτει τις ικανότητες ή τις προϋποθέσεις για την επιτυχή εκπόνηση της διατριβής του.
Η εισήγηση για τη διακοπή της Διδακτορικής Διατριβής γίνεται αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση του επισπεύδοντος την διαγραφή με τον Υ.Δ., τη σαφή ενημέρωση του, για την παράβαση ή αδυναμία υλοποίησης του ανατεθέντος έργου και την λήψη των σχετικών έγγραφων εξηγήσεων από αυτόν. Εφόσον ο επισπεύδων (επιβλέπων, Πρόεδρος ή ΣΕ) ικανοποιηθεί από τις παρεχόμενες εξηγήσεις τότε παρέχεται περιθώριο έξι μηνών στον Υ.Δ. προκειμένου να εκπληρώσει τις ζητούμενες προϋποθέσεις και να συνεχίσει την εκπόνηση του διδακτορικού του ενώ επαναξιολογείται στο τέλος της περιόδου αυτής. Σε περίπτωση επανάληψης της παραβίασης ή εμφανούς αδυναμίας τότε η εισήγηση υποβάλλεται γραπτώς στη Συνέλευση είναι αιτιολογημένη και κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο Υ.Δ. ο οποίος μπορεί να υποβάλει υπόμνημα στη Συνέλευση. Η κοινοποίηση της εισήγησης στον Υ.Δ. γίνεται τουλάχιστον πέντε ημερολογιακές μέρες πριν από τη σύγκληση της Συνέλευσης του Τμήματος η οποία θα συζητήσει την διαγραφή. Σε αυτήν δύναται να κληθεί ή μπορεί να ζητήσει να παραστεί ο Υ.Δ. προκειμένου να εξηγήσει τη θέση του. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος κοινοποιείται στον Υ.Δ. αμελλητί.
Άρθρο 11
Υποτροφίες
1. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ή/και το Τμήμα δύνανται να παρέχουν σε υποψήφιους διδάκτορες (α) υποτροφίες αριστείας και βραβεία και (β) ανταποδοτικές υποτροφίες.
Τα χαρακτηριστικά των δύο τύπων υποτροφιών περιγράφονται στη συνέχεια:
(α) Υποτροφίες αριστείας. Στους υποψήφιους διδάκτορες με εξαιρετική επίδοση στην έρευνά τους, δύναται να χορηγούνται υποτροφίες αριστείας και βραβεία με σκοπό την επιβράβευσή τους με κριτήριο το ερευνητικό τους έργο και την οικονομική ή την οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση.
(β) Ανταποδοτικές υποτροφίες. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος είναι δυνατή η έγκριση ανταποδοτικών υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες, με κριτήριο την επίδοση στις σπουδές και την ερευνά τους, με την υποχρέωση υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και παροχής επικουρικού διδακτικού έργου.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες δύναται να ασκούν επικουρικό διδακτικό έργο σε προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου. Ως επικουρικό διδακτικό έργο ορίζεται η επικουρία των μελών ΔΕΠ κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου, η άσκηση των φοιτητών, η διεξαγωγή φροντιστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, η εποπτεία εξετάσεων και η διόρθωση ασκήσεων.
2. Το κόστος των υποτροφιών δύναται να βαρύνει ιδιωτικούς, ίδιους και διεθνείς πόρους του Ιδρύματος.
Άρθρο 12
Αξιολόγηση Διδακτορικής Διατριβής
Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής και την υποβολή του τελευταίου υπομνήματος σχετικά με την πρόοδο αυτής από την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, ο υποψήφιος διδάκτορας υποβάλλει αίτηση στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή, δια της Γραμματείας, για δημόσια υποστήριξη και αξιολόγησή της. Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή,
αποφασίζει την έγκριση ή την αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησης. Εφόσον αυτή εγκριθεί, συντάσσει αναλυτική Εισηγητική Έκθεση, την οποία υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος ζητώντας τον ορισμό Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής για την κρίση της Διδακτορικής Διατριβής. Εάν η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή δεν εγκρίνει την αίτηση του υποψηφίου διδάκτορα, του δίνει αναλυτικά επιστημονικές παρατηρήσεις – βελτιώσεις καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Μετά την έγγραφη θετική εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής προς τη Συνέλευση του Τμήματος, η Συνέλευση ορίζει, με απόφασή της, επταμελή εξεταστική επιτροπή για την κρίση και την αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής. Ως μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής ορίζονται υποχρεωτικά τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και τέσσερα (4) ακόμη μέλη, τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες των περ. (α) έως (στ) της παρ. 1 του άρθρου 94 του ν. 4957/2022. Κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) από τα επτά (7) μέλη της εξεταστικής επιτροπής είναι μέλη ΔΕΠ που ανήκουν στο ΑΕΙ στο οποίο εκπονείται η διδακτορική διατριβή. Τυχόν αφυπηρετήσαντα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής αντικαθίστανται από νέα μέλη που πληρούν τα ως άνω κριτήρια. Τα αφυπηρετήσαντα μέλη δικαιούνται να παρευρεθούν στη διαδικασία δημόσιας παρουσίασης και αξιολόγησης χωρίς δικαίωμα ψήφου. Μέλη ΔΕΠ τα οποία βρίσκονται σε άδεια, δύνανται να συμμετέχουν ως μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.
Η διδακτορική διατριβή υποστηρίζεται δημόσια από τον υποψήφιο διδάκτορα ενώπιον της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής, η οποία υποβάλει ερωτήσεις προς τον υποψήφιο. Η συνεδρίαση για τη δημόσια υποστήριξη της διατριβής δύναται να πραγματοποιηθεί και με τη χρήση μέσων τηλεδιάσκεψης, εφόσον δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία όλων των μελών της εξεταστικής
επιτροπής. Μετά από την ολοκλήρωση της υποστήριξης της διατριβής και την αποχώρηση του υποψηφίου, η επταμελής εξεταστική επιτροπή συνεδριάζει χωρίς την παρουσία τρίτων, αξιολογεί τη διδακτορική διατριβή ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή της στην επιστήμη και με βάση τα κριτήρια αυτά, εγκρίνει ή απορρίπτει την απονομή του
διδακτορικού διπλώματος. Για την απονομή του διδακτορικού διπλώματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και η θετική αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής από πέντε (5) τουλάχιστον μέλη.
Η έγκριση και βαθμολόγηση βεβαιώνεται με σχετικό πρακτικό. Το πρακτικό υπογράφεται από όλα τα συμμετέχοντα στη διαδικασία της αξιολόγησης της διατριβής μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής και διαβιβάζεται δια της Γραμματείας, στη Συνέλευση του Τμήματος.
Η Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή δύναται να αναπέμψει με απόφασή της τη διατριβή για διορθώσεις ή επεξηγήσεις για διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες.
Σε περίπτωση κατά την οποία το πρακτικό φέρει υπογραφές τεσσάρων μελών της Επταμελούς Επιτροπής και πέμπτο μέλος έχει υπογράψει την Εισηγητική Έκθεση, ο τίτλος θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί εγκύρως Η εγκριθείσα Διδακτορική Διατριβή βαθμολογείται με την ακόλουθη κλίμακα:
– Άριστα
– Λίαν Καλώς
– Καλώς.
Άρθρο 13
Αναγόρευση και Καθομολόγηση Διδακτόρων
Η Συνέλευση αναγορεύει και καθομολογεί τον υποψήφιο διδάκτορα σε δημόσια Συνεδρίαση του Τμήματος, παρουσία του υποψήφιου Διδάκτορα. Ο Πρόεδρος του Τμήματος θέτει υπόψη του Σώματος το πρακτικό, που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προφορικής παρουσίασης και αξιολόγησης της Διδακτορικής Διατριβής και ακολουθεί η αναγόρευση και καθομολόγηση του υποψηφίου σε Διδάκτορα του Τμήματος.
Η διαδικασία που ακολουθείται πριν από την αναγόρευση του Υ.Δ. σε διδάκτορα περιλαμβάνει:
(α) Αίτηση υποψηφίου για αναγόρευση-καθομολόγηση.
(β) Κατάθεση διατριβής στη Γραμματεία του Τμήματος σε ψηφιακή μορφή.
(Στο εσώφυλλο κάθε κατατιθέμενης και εγκρινόμενης διδακτορικής διατριβής, μνημονεύεται, σε εμφανές σημείο, η σύνθεση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, καθώς και της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής της διδακτορικής διατριβής.).
(γ) Κατάθεση διατριβής στο Ψηφιακό Αποθετήριο “ΔΙΩΝΗ”.
(δ) Κατάθεση διατριβής στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Ο υποψήφιος διδάκτορας μετά από την αναγόρευση και καθομολόγησή του από την Συνέλευση του Τμήματος, μπορεί να αιτηθεί χορήγηση Βεβαίωσης Επιτυχούς Περάτωσης.
Στον Διδάκτορα χορηγείται Αντίγραφο Διδακτορικού Διπλώματος.
Το Διδακτορικό Δίπλωμα (μεμβράνη), υπογράφεται από τον Πρύτανη, τον Πρόεδρο και τον Προϊστάμενο Γραμματείας του Τμήματος και φέρει τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Στην περίπτωση επιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με Τμήμα ή τμήματα άλλου ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή και αναγνωρισμένου ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής, για εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής με συνεπίβλεψη, το Τμήμα χορηγεί χωριστό τίτλο Διδακτορικού Διπλώματος, στον οποίο γίνεται μνεία και του
άλλου συνεργαζόμενου ιδρύματος, εφόσον το Ειδικό πρωτόκολλο Συνεργασίας Ε.Π.Σ. δεν ορίζει διαφορετικά.
Ο τίτλος αυτός υπογράφεται από τον Πρύτανη, τον Πρόεδρο του Τμήματος και τον Γραμματέα του Τμήματος. Η τελετή αναγόρευσης και καθομολόγησης, το κείμενο του όρκου καθώς και ο τύπος του Διδακτορικού Διπλώματος του Διδάκτορος ακολουθεί τα Πρότυπα σχετικών Αποφάσεων της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Πειραιώς. Για όσους δεν επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο επιτρέπεται απλή επίκληση της τιμής και συνείδησής τους. Οι Διδακτορικές Σπουδές οδηγούν σε τίτλο σπουδών επιπέδου 8 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ).
Άρθρο 14
Αξιολόγηση – Πιστοποίηση Διδακτορικών Σπουδών
Οι διδακτορικές σπουδές που προσφέρονται από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπόκειται σε εξωτερική αξιολόγηση και πιστοποίηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Άρθρο 15
Μεταβατικές Διατάξεις
Θέματα που δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα κανονισμό, θα ρυθμίζονται με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.