Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter
25/06/2024

Έκθεση Posidonia 2024 – Απολογισμός μια ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης εξωστρέφειας για την κοινότητα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών


Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς συμμετείχε πρόσφατα στην Διεθνή Έκθεση Posidonia 2024, μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εκθέσεις στον κόσμο. Η συμμετοχή του Τμήματος στην έκθεση συνδέεται με τη δέσμευση του να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής γνώσης και πρακτικών της βιομηχανίας, να ενισχύσει τις σχέσεις με τους φορείς και τις επιχειρήσεις του ναυτιλιακού κλάδου και να προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του πολύτιμη πρόσβαση στις τελευταίες εξελίξεις στον ναυτιλιακό τομέα.

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που είχαν τη βασική ευθύνη υποστήριξης της παρουσίας του Τμήματος στην έκθεση, η συμμετοχή ήταν μια αποκαλυπτική εμπειρία. Τους επέτρεψε να έρθουν σε επαφή απευθείας με ηγέτες της βιομηχανίας, να μάθουν για πρωτοποριακές τεχνολογίες και να κατανοήσουν τις τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις στις ναυτιλιακές δραστηριότητες και λειτουργίες. Η ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια, εργαστήρια και εκδηλώσεις δικτύωσης ενίσχυσε τις πρακτικές τους γνώσεις και τους ενέπνευσε να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Οι καθηγητές του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με διεθνείς συναδέλφους τους και να διαπιστώσουν τις προσεγγίσεις του κλάδου για τα αναδυόμενα ζητήματα της ναυτιλίας. Αυτή η αλληλεπίδραση εμπλουτίζει τις ακαδημαϊκές τους οπτικές και συμβάλει στο να μεταφέρονται οι πραγματικές προκλήσεις στην αίθουσα διδασκαλίας, διασφαλίζοντας ότι η διδασκαλία ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Posidonia 2024, το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών είχε επίσης τη χαρά να υποδεχθεί στο περίπτερό του εκατοντάδες αποφοίτους του Τμήματος που στελεχώνουν σχεδόν όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες του ελληνικού ναυτιλιακού cluster. Ήταν χαρά μας να βλέπουμε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας να εκπροσωπούν το Τμήμα με τον καλύτερο τρόπο και να συναντούν τους αποφοίτους συναδέλφους τους που σταδιοδρομούν στον κλάδο, διαπιστώνοντας στην πράξη τις επαγγελματικές προοπτικές που είναι διαθέσιμες και σε εκείνους/ες μετά την αποφοίτησή τους.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων (Πέμπτη 6 Ιουνίου) και είχε ως θέμα “Διαμορφώνοντας καριέρες στη ναυτιλία: Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση του μέλλοντος”. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, είχε θέμα το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και τη ναυτιλιακή εκπαίδευση του μέλλοντος και στόχευε στην ανάδειξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους επαγγελματίες για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας αλλά και των προσαρμογών που πρέπει να ακολουθήσει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις αυτές. Στο πάνελ συμμετείχαν απόφοιτοι του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, με πάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, οι οποίοι μοιράστηκαν τις μοναδικές τους απόψεις βασισμένες στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους εμπειρία.

Οι ομιλητές ήταν ο Θανάσης Κάρλης, Στρατηγικός Σχεδιασμός και Υπεύθυνος Μάρκετινγκ, PPA-Cosco Shipping, η Άρτεμις Καζαντζίδη, Διευθύντρια Ομάδας HSQE, VShips, η Αγγελική Κεμένη, Επικεφαλής Ανάλυσης Αγοράς και Στρατηγικών Αποανθρακοποίησης, Optima Shipping Services, ο Αναστάσιος Μαγιάτης, Chief Operating Officerστην MEGATUGS Salvage & Towage, ο Ιωάννης Πανώριος, Deputy COO, Latsco Marine Management, ο δρ. Ευάγγελος Δ. Πολίτης, CFO, M/Maritime Corp. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Ιωάννης Λαγούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών.

Το περίπτερο του Τμήματος επισκέφθηκαν πολλοί παράγοντες της ναυτιλίας, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κυρία Μελίνα Τραυλού και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος δρ. Γιώργος Πατέρας και η Πρόεδρος της HELMEPA – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, κυρία Σημίραμις Παληού, ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης, καθώς και πολλοί πλοιοκτήτες και κορυφαία στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Συνολικά, η συμμετοχή στην Έκθεση Posidonia ενίσχυσε τον ρόλο του τμήματος ως ζωτικού συνδέσμου μεταξύ ναυτιλιακής εκπαίδευσης και βιομηχανίας, αλλά και βασικού εταίρου του διαρκώς αναπτυσσόμενου ναυτιλιακού cluster, που με εξωστρεφή δράση, διαρκώς εμπλουτισμένο ερευνητικό και διδακτικό έργο, βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων στη δυναμικά μεταβαλλόμενη ναυτιλιακή σκηνή.

MOIΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ