Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter
Εξοπλισμός

Το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει αποκτήσει εξοπλισμό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που περιλαμβάνει: αυτόνομο σκάφος, σύστημα Drone, και τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο. Η GlobalSim, εταιρία με διεθνή παρουσία σε 6 ηπείρους η οποία έχει κατασκευάσει και παράγει μερικούς από τους μεγαλύτερους και πιο ρεαλιστικούς προσομοιωτές γερανών στον κόσμο, παρείχε εξοπλισμό συστήματος προσομοιωτή εκπαίδευσης που μεταξύ άλλον περιλαμβάνει προσομοιωτή πλήρους αποστολής, αυτόνομο προσομοιωτή RoRo, σταθμό εκπαιδευτή καθώς και μοντέλα λογισμικού και στοιχεία ελέγχου.

Αναλυτικότερα, το αυτόνομο σκάφος τύπου WAMV 16 ASV χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σταθερότερα σκάφη της κατηγορίας του, με εύκολη φορητότητα και ευελιξία, καθιστώντας το χρήσιμο σε εφαρμογές όπως marine surveys, άμυνας και ναυτικής ασφάλειας, καθώς και έρευνας και ανάπτυξης του τομέα της ρομποτικής.

Drone (MATRICE 300 RTK)Το τετρακόπτερο σύστημα Drone (MATRICE 300 RTK) είναι η νεότερη εμπορική πλατφόρμα drone εμπνευσμένη από σύγχρονα αεροπορικά συστήματα, προσφέροντας δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, για περισσότερα από 55 λεπτά πτήσης. Μπορεί να βρει εφαρμογή στην κατάσβεση πυρκαγιών, σε συνθήκες έρευνας και διάσωσης, ελέγχου νομοθετικών εφαρμογών, έρευνας σε συστήματα ηλεκτροδότησης και αγωγών αερίου και πετρελαίου.

Guardian Mini-ROVTo τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο (Guardian MiniROV), με 4 οριζόντιους και 1 κάθετο προωθητήρα, φέρει 2 έγχρωμες βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας, με LED φωτισμό, έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για αποστολές μεγάλης εμβέλειας, περισσότερων από 400 μέτρων.

Βασικό στοιχείο του συστήματος προσομοιωτή εκπαίδευσης αποτελεί ο σταθμός εκπαιδευτή. Εκπαιδευτές και παρατηρητές μπορούν να παρακολουθούν τις ενέργειες ενός εκπαιδευόμενου στον προσομοιωτή, υπό διαφορετικά σενάρια, καθώς το περιβάλλον εκπαίδευσης μπορεί να ελεγχθεί πλήρως.

Ο προσομοιωτής πλήρους αποστολής έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει μαθητές σε πολλούς τύπους εξοπλισμού. Ο εκπαιδευτικός σταθμός είναι ειδικά διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με επτά οθόνες, καρέκλα χειριστή, και αυθεντικά συστήματα, έτσι ώστε να μοιάζει με ακρίβεια στο μέγεθος και τη διάταξη της πραγματικής καμπίνας χειριστή. Τα μοντέλα λογισμικού περιλαμβάνουν διάφορα είδη εξοπλισμού: γερανογέφυρα φορτοεκφόρτωσης πλοίου, γερανογέφυρα στοιβασίας επί σιδηροτροχιών, όχημα στοιβασίας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, περονοφόρο ανυψωτικό, λειτουργίες RoRo, και σενάρια αυτοματοποιημένων λειτουργιών.

Ειδικά, ο αυτόνομος προσομοιωτής RoRo, μέσω της εικονικής πραγματικότητας, παρέχει την δυνατότητα προσομοίωσης του πλοίου, την 3D απεικόνιση στο εσωτερικό και εξωτερικό του καθώς και σε διαδικασίες όπως η φόρτωση και εκφόρτωση φορτίου. Στον ειδικά σχεδιασμένο επεξεργαστή σεναρίου, ο εκπαιδευτής, σε όλα τα παραπάνω μοντέλα, μπορεί να ελέγξει παράγοντες όπως η ώρα της ημέρας, η ορατότητα, ο άνεμος, καθώς και άλλα καιρικά φαινόμενα, ενώ το σενάριο μπορεί να συμπληρώνεται με επιπρόσθετες παραμέτρους όπως πλοία, γερανούς, πεζούς, και φορτία.

Τα αποτελέσματα της χρήσης του παραπάνω εξοπλισμού, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τη θέση του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, ως προς την συμβολή του στην εκπαίδευση νέων με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση στο χώρο της ναυτιλίας, καθώς και στην παροχή έρευνας υψηλής ποιότητας από το εργαστήριο μας.