Διευθύντρια: Καθ. Μαρία Μποϊλέ
Αναπ. Διευθυντής: Αναπλ. Καθ. Αλέξανδρος Αρτίκης
Καθ. Θεόδωρος Πελαγίδης
Επικ. Καθ. Γεώργιος Δανιήλ
Επικ. Καθ. Στέφανος Χατζηνικολάου
Ερευνητικοί Συνεργάτες:
Ο Δρ. Ελευθέριος Σδουκόπουλος είναι Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διδάσκει, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δύο προπτυχιακά μαθήματα στο αντικείμενο της «Δυναμικής Συστημάτων» και «Διαχείρισης Κινδύνου στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές». Είναι επίσης Επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Ενεργειακών Επιπτώσεων Συστήματος Μεταφορών στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.). Είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο ‘Σχεδιασμό, την Οργάνωση και τη Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών’ από το ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα στις Ναυτιλιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές αποφοιτώντας πρώτος στη τάξη του και λαμβάνοντας σχετικό Τιμητικό Τίτλο, ενώ κατά τις διδακτορικές του σπουδές έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright και διεξήγαγε μέρος της διδακτορικής του διατριβής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μέμφις (ΗΠΑ). Η διδακτορική του διατριβή επικεντρώνεται στη διερεύνηση της σχέσης και της αλληλεπίδρασης των λιμένων με την ενδοχώρα στο πλαίσιο διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται επίσης στους τομείς της ναυτιλίας, της διαχείρισης και λειτουργίας λιμένων και λιμενικών τερματικών σταθμών, της διερεύνησης των αλληλεπιδράσεων και συσχετίσεων λιμένων-πόλεων με ιδιαίτερη έμφαση στη περιβαλλοντική και ενεργειακή διάσταση. Στα προαναφερόμενα πεδία έρευνας έχει συμμετάσχει συνολικά σε 19 ερευνητικά έργα και μελέτες χρηματοδοτούμενα από ποικίλα Ευρωπαϊκά, περιφερειακά και εθνικά προγράμματα, ενώ έχει συγγράψει και 1 βιβλίο και 44 επιστημονικές εργασίες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Υποψήφιοι Διδάκτορες:
Αναστάσιος Ζιάκας
Είναι οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην Χρηματοοικονομική και Λογιστική. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς αποφοιτώντας με άριστα από το Π.Μ.Σ. στη Ναυτιλία. Στα πλαίσια ολοκλήρωσης του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών εκπονήθηκε διπλωματική διατριβή με θέμα «Dry Port Location Selection – Criteria and Impact Assessment».
Άγγελος Αγγελακάκης
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος κυκλοφοριακών μελετών σε Ελλάδα και Κύπρο σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες. Το 2019 παρακολούθησε με υποτροφία το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Maritime and Port Security”, διάρκειας 14 ημερών, που διοργανώθηκε από το Centre for Transport and Maritime Studies του Galilee International Management Institute στο Ισραήλ. Είναι Συνεργάτης Ερευνητής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Βασιλική Μαρία Πέρρα
Είναι Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης με εξειδίκευση στην Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη και στις Τεχνικές και Μεθόδους Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Διαχείρισης του Χώρου, καθώς επίσης έχει λάβει πιστοποίηση γνώσης στην Ανάλυση Δεδομένων (Data Science & Data Engineering) από το Technology College of Athens. Από το 2018 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Κωνσταντία Καραγκούνη
Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης, απόφοιτη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (2017), με Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον ”Σχεδιασμό, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών”, επίσης από την Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ (2018). Το 2017 πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο ερευνητικό εργαστήριο ENTPE του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία. Επιπλέον, το 2018 ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίμηνο επιμορφωτικό σεμινάριο που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Ελλάδας με θέμα «Εξαγωγικό εμπόριο προϊόντων» συνδυάζοντας παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης ταυτόχρονα με τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Έχει επαγγελματική εμπειρία στον συντονισμό/διαχείριση και υλοποίηση ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (HORIZON, Interreg Europe κλπ.) και από τον Απρίλιο του 2020 είναι μέλος του ΕΚΕΤΑ/Ι.ΜΕΤ., όπου συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την βιώσιμη κινητικότητα και τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ανδρέας Κουβαράς
Αποφοίτησε ως αριστούχος από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά το 2017 και τιμήθηκε με την υποτροφία ΣΕΒΑΣΜΙΑ ΡΕΓΚΟΣ (Propeller Club of the U.S. International Port of Piraeus). Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Εμπορικού Δικαίου (με ειδίκευση το Ναυτικό Δίκαιο) της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, σπουδάζει σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα Πληροφοριακά Συστήματα του Linnaeus University. Τέλος, το 2017 συμμετείχε στην συγγραφή του κεφαλαίου “Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός” στο συλλογικό έργο “Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση σε τομείς κλειδιά για την ανάκαμψη της Ελλάδας: Αγροτική Παραγωγή, Τουρισμός, Θαλάσσια Πολιτική” που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2014-17).