Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter
Διδάσκοντες

Δρ. Βασίλειος Μαμαλούκας – Φραγκούλης

PhD, DEA στην Ωκεανογραφία

Ο Δρ. Βασίλειος Μαμαλούκας – Φραγκούλης είναι Ωκεανογράφος, γεννημένος στην Αθήνα (1964).  Εργάστηκε (1987-1992) ως ωκεανογραφικός ερευνητής (UBO / Geosciences Marines, IFREMER) στη Βρέστη της Γαλλίας. Δημοσίευσε αρκετά επιστημονικά άρθρα και συμμετείχε σε αποστολές, ερευνητικά έργα και ωκεανογραφικά ταξίδια στον Ατλαντικό. Ήταν ο νεότερος επιστήμονας που καταδύθηκε με το ερευνητικό βαθυσκάφος Nautile (Vemanaute Cruise, 1988, σε βάθος 6000 μ. στον Ατλαντικό).

Από το 1994 είναι διευθυντής της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές περιβαλλοντικές εταιρείες στη Μεσόγειο. Έχει διευθύνει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης σε πάνω από 1700 θαλάσσιες ρυπάνσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των περιστατικών μεγάλης κλίμακας στα ελληνικά ύδατα. Πρόσφατα, οργάνωσε και συντόνισε την επιχείρηση καθαρισμού της μεγάλης θαλάσσιας ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», η οποία οδήγησε στην ταχεία ανάκαμψη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Έχει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στις διαδικασίες ετοιμότητας και στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τη βιομηχανία πετρελαίου, τα λιμάνια, τις μαρίνες και τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις.

Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα αντιμετώπισης περιστατικών πετρελαιοκηλίδων, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα με επίκεντρο την ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Έχει παρουσιάσει πολλές διαλέξεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε διεθνείς διασκέψεις.

Μαμαλούκας – Φραγκούλης Βασίλειος

Δρ. Πέτρος Πάλλης

Ο Πέτρος Πάλλης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Κατέχει πτυχίο MBA από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επίσης είναι απόφοιτος (πτυχίο) του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από δέκα πέντε (15) επιστημονικές εργασίες  σε διεθνή επιστημονικά  περιοδικά με κρίση κειμένου, όπως ενδεικτικά: European Transport, Journal of Shipping and Ocean Engineering, International Journal of Maritime, Transportation Research Procedia, Journal of Property Investment & Finance, Journal of Management Studies και European Research Studies Journal. Επίσης έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από είκοσι (20) διεθνή επιστημονικά συνέδρια, όπως ενδεικτικά: IAME 2008, Dalian, China, IAME 2010, Lisbon, Portugal, IAME 2015, Kuala Lumpur, Malaysia, IAME 2019, Athens, Greece, IAME 2021, Rotterdam, The Netherlands, Econship 2011 & 2015, Χίος, Ελλάδα, WCTRS 2016, Shanghai, China κ.α.

Σήμερα, είναι διδάσκων – Ακαδημαϊκός Υπότροφος (Teaching Fellow) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, καθώς επίσης είναι Μέλος ΣΕΠ στο ΕΑΠ, στο μάθημα ΔΕΑ05 Στρατηγικές Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διαχείριση Κινδύνου. Επίσης, είναι Μεταδιδάκτορας Ερευνητής (Post doc) από το ΕΛΙΔΕΚ. Εργάζεται από το 2003 στο ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ανώτερης και ανώτατης ευθύνης.

Πάλλης Πέτρος

Πλατιάς Χαράλαμπος

Ο Χαράλαμπος Πλατιάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, με αντικείμενο τη «Διεθνή και Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη, στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Πολιτικής και Διακυβέρνησης, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn) και Πτυχίο στην Πολιτική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Διατέλεσε Διευθυντής Λιμενικής Πολιτικής (2018-2019) και Προϊστάμενος του Τμήματος Λιμενικής Πολιτικής (2013-2018) στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο οποίο υπηρέτησε από το 2003 ως Ειδικός Επιστήμονας στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, με εξειδίκευση στα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα για τους λιμένες και τη λιμενική πολιτική.

Από το 2001 μέχρι σήμερα έχει διδάξει ποικίλα αντικείμενα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και «Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική» σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία, το πρώτο για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ ως πολιτική ολοκλήρωσης, το δεύτερο για την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ μαζί με τον Καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα και το πλέον πρόσφατο για τα ζητήματα πολιτικής και διακυβέρνησης της πολιτικής της ΕΕ για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη (2020), ενώ έχει συνεπιμεληθεί έναν συλλογικό τόμο αναφορικά με την Ένωση για τη Μεσόγειο (ΕγΜ). Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά επιστημονικά άρθρα και συμβολές σε συλλογικούς τόμους σε διάφορα πεδία και ζητήματα, σε σχέση με την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική και διακυβέρνηση για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών και τους λιμένες, το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό κ.ά., ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια και ερευνητικά έργα σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Είναι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 2002 και με αυτή την ιδιότητα έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και τη διοργάνωση μεγάλου αριθμού συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, ερευνητικών έργων, καθώς επίσης πολλών διεπιστημονικών θερινών σεμιναρίων για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Αξιολόγησης (Peer Review Group) σε διάφορα συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις από την ΕΕ στο πλαίσιο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και του προγράμματος “Horizon 2020”, όπως για παράδειγμα, “Monitoring and Operation Services for Motorways of the Sea” (2011/2012), “Business to Motorways of the Sea” (2014/2015), “Multidimensional, Integrated, risk assessment framework and dynamic, Collaborative risk management tools for critical information infrastructures” (H2020, 2016/2018) and the “PIXEL – Port IoT for Environmental Leverage” (H2020). Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων (ΕΕΔΔΔΣ).

Πλατιάς Χαράλαμπος

Στυλιάδης Θεόδωρος

Στυλιάδης Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Στυλιάδης είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος “Maritime Economics & Logistics” του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ, Ολλανδίας  από το οποίο και αποφοίτησε με διάκριση, και Πτυχιούχος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια ενώ έχει και μία ακαδημαϊκή δημοσίευση. Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος και ερευνητής με ειδίκευση στα οικονομικά, την ναυτιλία και τη λιμενική βιομηχανία, αλλά και στους τομείς των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το εύρος της εργασιακής του εμπειρίας περιλαμβάνει από συμμετοχές σε ερευνητικές ομάδες σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, κατάρτιση εκπαιδευτικού υλικού για μαθήματα και σεμινάρια και παράδοση μαθημάτων, έως ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων επιχειρησιακών προτάσεων και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για δημόσια και ιδιωτικά νομικά πρόσωπα.